Το ελαιόλαδο είναι καθαρά ο χυμός ελιών. Δεν υφίσταται καμία χημική επεξεργασία, ούτε ενεργοποιητές ούτε συντηρητικά, και παράγεται με απολύτως μηχανικά μέσα. Σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, είναι έτοιμο προς κατανάλωση αμέσως μετά τη διαδικασία παραγωγής. Και πάλι, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, παράγεται από τη σάρκα του καρπού. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά, γευστικά και αρωματικά συστατικά που βρίσκονται στις ίδιες τις ελιές.
Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο λόγω της υψηλής αναλογίας μονοακόρεστων λιπαρών. Η κύρια πηγή λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά, και πιο συγκεκριμένα το ελαικό οξύ, σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Το ελαιόλαδο προσφέρει έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό πλεονεκτημάτων για το ανθρώπινο σώμα καθώς